8 видів багаторічної цибулі на зелень
Хотіла зробити опитування, який багаторічний цибулю вирощуєте на зелень. Але варіантів відповідей в опитуваннях всього 5, а мені відомо більше видів.
Тому роблю збірку. Думаю. вона стане в нагоді тим, хто перо збирає з ріпчастої цибулі та інших способів його отримати, не знає. Якщо якийсь цибулю на зелень пропущу, додавайте у коментарях.
1. Батун
Перо, як у цибулі ріпчастої – той же смак і вигляд. Сортів багато, можна підібрати з слабкогострий смак і просто гострим. Зрізати перо потрібно регулярно, інакше загрубеет, в дудку піде, а ще гірше – заразитися хворобами і шкідниками.
З регулярністю зрізання проблем немає – цибулю на кухні постійно потрібен. Але навіть при зрізку в червні і до кінця липня (приблизно), в умовах найдовшого дня, батун все одно стрілки викидає. Але я їх теж зрізаю. Вони, поки молоді, м’які, соковиті, з товстими стінками.
2. Шніт-цибулю
Все те ж саме, що і з батуном – рання зелень, цибульний смак, влітку грубіє, цвіте. Тільки пір’я раз в 5 тонше, ніж у батун, зате в кущах їх більше.
У мене росли одночасно батун і шніт. Останній не витримав конкуренції. Майже не збирала. З великим пером батун простіше і швидше обходжуся на кухні.
3. Запашний, цибуля-часник, джусай
Мріяла його розвести, ніяк з насіння, посіяних відразу в грунт, не з’являвся або губився в бур’янах. Посіяла в горщики, виріс. Розсадила по грядках. Вже другий сезон буду збирати зелень.
Зараз, коли мрія здійснилася, не дуже нею задоволена. Джусай не замінить батун, шніт або перо цибулі ріпчастої . Тому що у нього специфічний смак і аромат – часниковий.
Перо теж, як у часнику – плоске, а не трубчасте, як у цибулі. З-за цього воно грубіше. У салатах треба особливо ретельно пережовувати. Порадили спочатку розминати з сіллю, а потім у свіжі страви додавати.
Загалом, хоч це і багаторічний цибулю, але його зелень трохи по-іншому використовується з-за часникового аромату і більш жорсткого пера.
4. Цибуля-слизун
Перо не порожній і не плоске – товсте, соковите, легко ламається, на зламі виділяється слиз. Смак цибулевий. Саме із-за слизу мені цей лук не подобається. Але одного разу довелося написати статтю в його захист:
Одна відома фірма 2-3 роки поспіль продавала насіння цибулі запашного з написом на пакетах, що це слизун. Дійшло й до мене, коли в коментарях під статтями про джусае (запашному луці) стали писати, що у них так зростає слизун, значить, у мене теж слизун.
Джусай легко від слизуна відрізнити за запахом, смаком, увазі. Однак у багатьох, хто раніше слизуна не бачив, вже склалося своє неправильне думка про нього.
5. Цибуля рогата або багатоярусний
Смак звичайний цибулевий. Спробувала б виростити, але посадковий матеріал (повітряні цибулини) жодного разу не потрапили в продаж. Стримують ще і мінуси, про яких розповідають читачі.
Вони ті ж, що у батун і шніт-цибулі – влітку перо грубіє, з’являються квітконоси. Однак після цвітіння утворюються бульбочки, як у часнику – повітряні цибулини. Їх можна зібрати, посадити і знову отримати зелень.
Якщо не збирати цибулини, то за літо наростає до 5 ярусів, тобто повітряні цибулини прямо на материнській стрілкою дають новий ярус, цвітуть і т. д. Обважнілі пагони згинаються і приростають до землі молодими цибулинами. Так цей лук розмножується.
6. Шалот
Багато вважають шалотом сімейний цибулю. Однак шалот відрізняється від звичайного сімейного. У перший рік з насіння виростає одна цибулина розміром з велике куряче яйце.
Якщо цю цибулину посадити на другий рік, то вона ділиться на землі “олівчик”.
На поверхні цибулин не видно, як у сімейного, зате видно пучки зелені.
Перо шалот ніжніше ріпчастої і смаком і консистенцією. Шалот – це багаторічний цибулю на зелень. Його не прибирають, залишають зимувати, навесні відростають молоді пір’я.
З цією метою (на зелень) шалот і вирощувала. Але не виживає він у мене з-за цибулевої мухи. Якщо ріпчаста я можу навесні протравити і до осені зібрати врожай цибулин, то цибулю на зелень їмо з весни до осені – нічим не можна труїти.
7. Цибуля Суворова
З ним познайомилася теоретично, а може, і практично він росте на моїй ділянці у вигляді декоративного. Намагалися розібратися з читачами, але так до угоди і не прийшли.
Загалом цибуля Суворова у кожного свій, по-різному виглядає. Деякі його їдять навесні, до цвітіння, а хтось просто милується. Як би те ні було, такий багаторічний цибулю існує, і його нещодавно в коментарях згадували, як раз в якості цибулі на зелень.
Мені цікаво одне – де ці луки беруть? У масовому продажі не зустрічала ні насіння, ні цибулин.
8. Черемша або цибуля ведмежа
Теж відноситься до підродини цибулеві, але мало чим цибулю схожа. Смак гострий, швидше часниковий. Листя справжні – не трубчасті, і не часникові.
Багато пробують черемшу виростити з магазинних насіння – не виходить. У мене з своїх теж не сходить. Десь прочитала, що насінню черемші треба 2 роки в землі стратифицироваться, потім сходить. Моя привезена з лісу. Кущики розростаються поділом, розсаджую.