Кулінарія

Рецепт з листівки: борщ холодний

Зовсім недавно ми з вами розглядали . З набору, присвяченого кухні, я вирішила спробувати річний холодний суп – борщ. Це мій буряковий дебют, раніше, вдома ми готували тільки окрошку. Але ледве глянувши на рецепт, зрозуміла, що страву доведеться до двору. У дитинстві ваша Оля дуже любила окрошку на оцті, зневажаючи квасну версію. Мама лякала мене опіками шлунка, з жахом спостерігаючи, як я від душі додавала кислоту. Проте всі вмовляння були марні.

Рецепт

На 4 порції: 450 гр. буряків, 150 гр. сметани, цукор – за смаком, 4 яєчних білка, 300 гр. свіжих огірків, 40 гр. листяного салату, 45 гр. зеленої цибулі, 20 гр. петрушки, кропу, лимонна кислота за смаком, 1,5 л. відвару буряків

Як завжди в простих стравах, дозволила собі відступу від рецепту:

  • замінила лимонну кислоту на столовий оцет (уксусомания триває! )
  • замість листяного салату взяла залишки щавлю, який використовувала
  • виключила петрушку – чистої води смаківщина, не дуже люблю її в холодних стравах

Приготування

Жовтки я теж поклала в суп. Не пропадати ж добру!

1) В оригіналі буряк пропонується зварити зі шкіркою в підкисленою воді, а потім очистити і нашаткувати.

Я зробила по-своєму: пару дрібних свеклинок очистила (завжди боюся, що погано промою) погано і залишила для відвару, а великий овоч запекла в духовці в шкірці.

NB! Який би спосіб ви не вибрали, обов’язково додавайте в воду лимонну або оцтову кислоту: вона зберігає красивий і насичений колір відвару

2) Зелень (цибуля, кріп, петрушку) подрібніть і розітріть або пожамкайте з сіллю, щоб вони дали сік. Так буде смачніше!

3) Охолоджені компоненти – овочі і білок нашаткувати, покласти в супову тарілку, залити підсоленим, підсолодженим, підкисленім за смаком буряковим відваром. Подавати зі сметаною.

А ви готуєте борщ? Якщо так, поділіться рецептом!