Рецепт з листівки: борщ холодний
Зовсім недавно ми з вами розглядали . З набору, присвяченого кухні, я вирішила спробувати річний холодний суп – борщ. Це мій буряковий дебют, раніше, вдома ми готували тільки окрошку. Але ледве глянувши на рецепт, зрозуміла, що страву доведеться до двору. У дитинстві ваша Оля дуже любила окрошку на оцті, зневажаючи квасну версію. Мама лякала мене опіками шлунка, з жахом спостерігаючи, як я від душі додавала кислоту. Проте всі вмовляння були марні.
Рецепт
На 4 порції: 450 гр. буряків, 150 гр. сметани, цукор – за смаком, 4 яєчних білка, 300 гр. свіжих огірків, 40 гр. листяного салату, 45 гр. зеленої цибулі, 20 гр. петрушки, кропу, лимонна кислота за смаком, 1,5 л. відвару буряків
Як завжди в простих стравах, дозволила собі відступу від рецепту:
- замінила лимонну кислоту на столовий оцет (уксусомания триває! )
- замість листяного салату взяла залишки щавлю, який використовувала
- виключила петрушку – чистої води смаківщина, не дуже люблю її в холодних стравах
Приготування
Жовтки я теж поклала в суп. Не пропадати ж добру!
1) В оригіналі буряк пропонується зварити зі шкіркою в підкисленою воді, а потім очистити і нашаткувати.
Я зробила по-своєму: пару дрібних свеклинок очистила (завжди боюся, що погано промою) погано і залишила для відвару, а великий овоч запекла в духовці в шкірці.
NB! Який би спосіб ви не вибрали, обов’язково додавайте в воду лимонну або оцтову кислоту: вона зберігає красивий і насичений колір відвару
2) Зелень (цибуля, кріп, петрушку) подрібніть і розітріть або пожамкайте з сіллю, щоб вони дали сік. Так буде смачніше!
3) Охолоджені компоненти – овочі і білок нашаткувати, покласти в супову тарілку, залити підсоленим, підсолодженим, підкисленім за смаком буряковим відваром. Подавати зі сметаною.
А ви готуєте борщ? Якщо так, поділіться рецептом!